Help, hoe kom ik van mijn vakantie kilo’s af

Eigenlijk hebben we hier allemaal wel in min of meerdere mate last van als we nergens op letten. In de vakantie verandert het dagelijks ritme. We staan wat later op, bewegen minder, eten vaker buiten de deur, drinken frisdrank of alcohol en eten een ijsje.

Hadden we dit dan allemaal moeten laten? Nee zeker niet, maar zoals eigenlijk voor alles geldt “Met mate”.

Helaas, het kwaad is al geschiet. Nu moeten we op “Regime”. Wat gaan we doen?

Het eerste wat ik steeds hoor roepen is: “stop met koolhydraten”

Een koolhydraat arm dieet.

Er wordt verwacht dat ik dan zeg dat dit inderdaad een dikmaker is die vermeden moet worden. Maar nee hoor, dit zul je mij nooit horen zeggen. Koolhydraten zijn namelijk essentiële voedingsmiddelen. 40-70% van onze energie halen we uit koolhydraten., daarnaast leveren ze ook oa vitamine B en diverse mineralen zoals ijzer en magnesium. Zelfs je hersenen hebben glucose, is ook een koolhydraat, nodig.

Wat ik dan wel adviseer is na te gaan welke en hoeveel koolhydraten je per dag binnen krijgt. Het zal duidelijk zijn dat frisdranken en snoep niet bijdragen aan het verminderen van het gewicht, bovendien zijn deze ook nog eens zeer schadelijk voor de tanden. Maar koolhydraten in de vorm van volkoren brood, zilvervliesrijst, peulvruchten zijn zeker wel noodzakelijk. De aanwezige vezels zorgen er ook voor dat de darmen goed werken. Zij binden met water en zorgen voor een goede stoelgang. Wat altíjd zeer belangrijk is, maar zeker als je af wil vallen.

Fijne bijkomstigheid is dat als je meer van de gezonde koolhydraten eet, je een voller gevoel krijgt en je minder behoefte hebt aan de enkelvoudige koolhydraten, in de volksmond “suikers”.

Een reëel risico bij het verminderen van koolhydraten is dat je deze gaat vervangen door eiwitten. Een teveel aan eiwitten is weer schadelijk voor de nieren.

óf we gaan terug naar vroeger, toen was alles namelijk een stuk beter.

Het paleodieet

Je eet dan geen gefabriceerde voeding meer. In gefabriceerde voedingsmiddelen zijn veel suikers en zout toegevoegd. Daarnaast eet je ook geen granen en zuivel waardoor een tekort aan voedingsstoffen ontstaat. Doordat je geen suikers binnenkrijgt is het dieet lastig vol te houden.

óf laten we het lekker makkelijk doen, we nemen een kant en klaar dieet

Sonja Bakker

In een korte tijd kun je echt heel veel af vallen doordat je zeer weinig calorieën binnen krijgt. Zeker mannen kunnen een hongergevoel houden. Het voordeel is dat je niet na hoeft te denken en je krijgt alle voedingsmiddelen binnen. Dit lijkt toch echt het ei van Columbus.

Maar wat gebeurt er met ons lichaam als we in een korte tijd heel veel afvallen? Of als we onze stofwisseling voor de gek houden? Onze stofwisseling vertraagt, dat is fijn. Echter wanneer we stoppen met het dieet en weer gewoon gaan eten (je houdt een dieet namelijk niet heel je leven vol) is onze stofwisseling nog steeds traag met als gevolg dat niet alle voedingsmiddelen verwerkt kunnen worden. We worden dus weer dikker. Dit is de bekende JOJO. En juist hier willen we vanaf. Toch?

En zo zijn er nog legio andere diëten. Voor iedereen is een goed dieet te vinden, maar houd je het vol?

Ook ik heb heerlijk van mijn vakantie genoten en ja, ook ik houd van lekker eten en een wijntje of een heerlijk glas ijskoude sangria. Maar ben ik in de afgelopen weken kilo’s aangekomen….Nee gelukkig niet. Dan zal ik dus wel geen aanleg hebben om dik te worden? Nou ik kan je verzekeren dat ik dat zeker wel heb. En toch blijf ik op mijn gewicht.

Hoe dan? Zoals in de tweede alinea al gezegd: “alles met mate”, een goede balans en daarnaast een vast ritme met voldoende beweging. We krijgen het helaas niet voor niets.

Beste lezers, voor al degene voor wie deze blog te laat komt, ga aan de gang met je leefstijl. Ben lief, maar zeker consequent, voor jezelf. En als je het lastig vindt om een goede leefstijl te vinden en vast te houden, kun je je altijd laten coachen om zo een stok achter de deur te hebben. Vaak werkt dit al voldoende.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close