Wat is het geluk van je kind je waard?

foto happy

Lachende smileys, dat is wat we willen zien op de gezichtjes van onze kinderen. Zo vanzelfsprekend, maar helaas vaak niet de realiteit.

7.00 de wekker gaat. Mirthe staat op en loopt haar kamer uit. Op de gang staat een passpiegel. Dat is schrikken, wat een lijf. In een opwelling slaat ze de spiegel in 100.000 stukjes. Daarna is de spiegel op de badkamer aan de beurt, dan die op de toilet, daarna alle andere spiegels die in huis hangen….. Mirthe gaat compleet door het lint. Ze wil niet meer naar zichzelf kijken. Kotsmisselijk wordt ze van de aanblik van haar eigen lichaam.

Jesper is blij dat het bijna vakantie is. Hij heeft besloten dat hij na de vakantie niet teruggaat naar school. Maar hij is pas 11….  Na weer een jaar gepest te zijn is hij het helemaal spuugzat. Hij mag niet mee doen met de rest van de jongens als zij gaan voetballen, hij kan dat trouwens ook niet. Hij kan niet eens naar de andere kant van het plein rennen. Dus hij doet maar net of hij niet mee wil doen en gaat aan de kant van het schoolplein een spelletje op zijn telefoon zitten spelen.

Zomaar 2 voorbeelden van kinderen met een eigen verhaal. Iemand die niet beter weet denkt misschien dat Mirthe heel agressief is. Of dat Richard gewoon veel liever op de telefoon speelt dan voetbalt.

Ontevredenheid over het lichaam kan op vele manieren naar buiten komen. De ouders staan vaak machteloos. Ze proberen zo goed mogelijk op te voeden, maar niets is zo erg als dat je kind niet goed in zijn vel zit. Wat is wijsheid: je kind alles verbieden, want hij moet afvallen of juist een lekker ijsje om te troosten. Heel eerlijk? Was het maar waar dat er een standaard antwoord was, dan was er ook geen probleem. Het is zo knap als een ouder al aanklopt bij een hulpverlener. Maar waar moet hij beginnen?

Door goede gesprekken te voeren, met het kind als middelpunt, kan een goede probleem analyse gemaakt worden. Laat kinderen aangeven waar zij tegenaan lopen, wat zij voelen en hoe zij met hun ontevredenheid omgaan.  Vanzelf kom je bij de kern. Daarna kun je stapje voor stapje proberen dichterbij een happy kind te komen. Overgewicht is  vaak niet het probleem, maar het gevolg. dus pak het beide aan.

Door een kind alleen op een dieet te zetten of te verbieden een ijsje te pakken, los je het probleem echt niet op. Hier komt veel meer bij kijken. Dit is een traject waarbij zowel het kind als de ouders begeleid moeten worden. Door goede coaching kom je tot een andere leefstijl, die nog steeds bij het gezin past. Dit is maatwerk, want anders zal een aanpassing van leefstijl nooit vol te houden zijn.

Dit traject is je kind toch absoluut waard? Je moet er in investeren, zowel qua tijd als geld. Maar wat je ervoor terug krijgt is een blij kind, met zin in het leven, tevreden met zijn lichaam en rust in het gezin. Dat willen we toch allemaal!

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close